En vill julemeny 2015

Hva spiser dere på julen? Dette er et spørsmål som jeg under mine år i Norge har fått utallige ganger. Til og med midt på sommeren kan dette spørsmålet dukke opp :) 

I Finland, der jeg er oppvokst, spiser alle juleskinke og alle har i stort sett de samme tilbehørene man alltid har hatt. I vår familie spiser vi også skinke, som har vært i saltlake noen uker og som langtidsstekes. Ellers har tilbehørene og den øvrige maten blitt en blanding av gammelt kjært og nye innslag som har dukket opp og blitt en del av vår tradisjon.

Ville vekster har hatt i mange år sin naturlige plass på menyen hos oss. Julen 2015 ble det ekstra fokus på dette ettersom jeg holdt på med mitt #vill365 prosjekt på Instagram med daglige vill mat oppdateringer.

Det går fint an å bytte ut noen av ingrediensene i julematen med noe vilt og fortsatt beholde julens karakter i maten. Her en liten tilbakeblikk på vår julemat 2015 med en vill vri.

Julegløggen lagde jeg av hyllebær- og krekling saft. Kokte saften sammen med kanelstang, nellik, ingefær og stjerne anis og serverte det med mandler og rosiner tørket av egne druer.

Julekaken ble helt nydelig med selvhøstede ingredienser, tørket biter av eple, pære, plomme, druer, aroniabær, markjordbær, blåbær, rognebær og tyttebær.. 

Lagde raw-godterier med spanskkjørvel sukker, granskudd sirup, og rosesaft, rosekronblader, og bær av tindved, berberis, blåbær og tyttebær som ingredienser

Kokostoppene ble helt nydelige med rosekronblader i deigen. Disse ble servert sammen med en kopp rose og hylleblomst te. 

Ville småkaker var bakt med eikenøttmel (kokte eikenøtter kvernet til mel)  og en glutenfri variant var med tørket bjørkeblad i deigen. Småkakene var fylt med julesyltetøy av aronia+hyllebær+krekling, der jeg hadde kun brukt kun eple som søtmiddel, og krydret med tradisjonelle julekrydder. 

Tyttebær, granskudd og granskudd sirup er en helt fantastisk jule kombinasjon!  En liten forrett ble det av dette servert på skiver av reddik. 

Lagde også en melkesyregjæret variant av løk og det samme julesyltetøyet som jeg hadde som fyll i småkakene. Dette var helt fantastisk servert på vørterbrød og med blåmuggost og med granskudd og ramsløkknopper konservert i olivenolje på toppen.

Silder er en viktig del av vår juletradisjon. Silder med ramsløkblader, blomster og knopper, gressløkblomster , løvetanningefærkombucha, syltede løvetannknopper,  syrinsaft, granskuddssirup, granskudd og tyttebær. 

Økolaks sashimien var med kombuchaeddik, ramsløk og søt mjødurtsaft. Gressløk- og ramsløkblomster fra frysereren på toppen. 

Traktkantarell og eikenøttpate er noe som har vært en del av vår julemeny i flere år, slik var det også ifjor, servert med tranebær og ramsøkblomster fra frysereren. 

Lammerullen var krydret med ramsløk, blåbær, bjørkeblader og ryllik. Servert med blåbær, melkesyregjæret ramsløkblomster og en helnorsk fermentert sennep laget på russekålfrø, pepperrot, løvetannkombucha og honning. 

Deilig juledessert med tyttebær og eikenøttkjeks. Hjemmelaget villgjæret blåbærvin og chagate var noen av årets ville jul drikker. Rose og andre rawsjokolader var søtet med innkokt bjerkesevje.

På nyttårsaften spiste vi bl.a rotmos lompperuller fylt med røros rømme, rakfisk av fjellørret, melkesyregjæret villevekster blanding, bekkekarse, ramsløk, granskudd, mjødurt.

Høsting av mat fra naturen gir meg utrolig mye glede og en masse gode smaker. Håper dette lille, ville julemat innslaget inspirerer også deg til å prøve noe nytt ... og kanskje litt vilt. Erstatte ingredienser med noe lokalt og selv høstet.

Ønsker å lære mer om vill mat og konservering er du hjertelig velkommen på kurs Kursoversikt og kan du følge meg på Instagram @solskinnet.no og se hva som ellers står på menyen hos oss.

Ønsker dere alle en riktig God Jul og God Julemat

Rita 

 

 

 

21.4.2015-20.4.2016 Et år med helt vill mat - del 5/5 av #vill365

Nå er jeg stolt og utrolig glad for å ha gjennomført dette prosjektet !!!

I et helt år har jeg HVER DAG spist kortreist, sesongbasert mat med ville ingredienser fra naturen og jeg har jeg dokumentert dette på Instagram under Solskinnet.no

Her er bildeserien fra de tre siste månedene av prosjektet #vill365. Tidligere bilder finner du her Vintermat her Høstmat her Sommermat og her Sesongens godt, vilt og vakkert

Håper jeg med dette kan inspirere også deg til å bli litt villere i kostholdet.

TAKK til alle dere som har fulgt meg på Instagram, som har likt og kommentert bildene. Takk til alle gode støttespillere som har delt av sin kunnskap og av sine mat skatter gjennom året. 

Har spist mat av ypperste kvalitet, helt vidunderlige smaker og noen helt unike smakskombinasjoner - hver dag - et helt år - heldige jeg :-) Har du lyst å lære mer om vill mat og konservering så meld deg på kurs og vandringer, les bøker, men fremfor alt bruk det du kjenner igjen, bruk, bruk og bruk, det er slik du blir kjent med dine ingredienser. Jeg har lært masser i løpet av året og gleder meg til fortsettelsen... følg med her på nettsiden, FB og Instagram :)

Livet er herlig med vill mat på menyen !  

Hjertelig takk for denne omgangen <3   

Helt vill hilsen,

Rita 

PS. projektet hette #vill365, men dette er et skuddår så det lille ekstra bildet som ble lagt ut dag 366 er en selfie med min favoritt bland alle ville vekster LØVETANN

 
 

Vinter villmat - del 4/5 av #vill365

Ni måneder har gått av mitt helt ville år. Et år der jeg hver dag legger ut et mat bilde på Instagram  Solskinnet.no  med ingredienser fra den nordiske naturen (skriver den nordiske naturen fordi jeg har vært i Finland i flere perioder i løpet av prosjektet).  Denne bildeserien er fra mitt kosthold i perioden 21.10.2015-20.1.2016

Nå er vi midt i vinter sesongen. Den sesongen jeg skal finne ville ingredienser til frokost, lunsj og middag fra bokser, glass, flasker og krukker.  Fra skap og fryser. Ønsker man å leve og spise det som er i sesong er konserverte godsaker som nå gjelder :-)  Dessuten er det jo viktig å bruke opp alt det man har konservert!

I løpet av disse tre senhøst-vinter månedene har jeg igjen fått oppleve mange helt utrolige smaker og smakskombinasjoner. Helt vilt !  Klikker du på bildene får du se hvilke ville ingredienser de inneholder. 

Håper disse bildene kan inspirere deg til å tenkte nytt om  kosthold og matvaner. Se den Norske naturen som en lokal leverandør av velvære, helse og gode smaker - HELE ÅRET. Mat og drikkevarer kan konserveres og videreforedles til senere bruk med melkesyregjæring, tørking, frysing. Man kan sylte, safte, legge på salt, olje, sprit mm, mulighetene er mange. 

Ønsker du å bli med på en helt vill middag? Ønsker du å lære mer om spiselige ville vekster og om konservering?  Er svaret JA er du hjertelig velkommen på kurs og middag. Kurskalender finner du her Kursoversikt

Tidligere bilder i serien finner du her Høstmat herSommermat og her Sesongens godt, vilt og vakkert

Tre måneder er igjen av prosjektet. Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

Mat med ingredienser fra naturen august - oktober 2015 - del 3/5 av #vill365

Et halvt år har gått av mitt helt ville år. Et år der jeg hver dag legger ut et mat bilde på Instagram  Solskinnet.no  med ingredienser fra den nordiske naturen. 

Har lærte meg mye nytt under disse tre sensommer-høst månedene. Har fått oppleve mange helt utrolige smaker og smakskombinasjoner. Helt vilt !  

Klikker du på bildene får du se bevergryte, fisk fra små fjellvann krydret med fjellets krydder, mat med rot av kløver og russekål, blomster og bær fra skog og mark, hjemmelaget vin og ost mm

Håper disse bildene kan inspirere deg til å bli nysgjerrig.  Se naturen med nye øyne. Se de vakre detaljene.  Være tilstede i sesongen. Fange øyeblikket... og legge dette på din tallerken. 

Nå går vi inn i en sesong med ingredienser som jeg har konservert i løpet av sommerhalvåret. Gleder meg til å gå på jakt i glass, krukker, skap og fryser for å finne ingredienser til nye matretter og bilder. 

Ønsker du å lære mer om spiselige ville vekster og om konservering av mat. Velkommen på kurs. Kurskalender finner du her Kursoversikt

Tidligere bilder i serien finner du her Sommermat og her Sesongens godt, vilt og vakkert

Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

 

Sommermat med ingredienser fra naturen - del 2/5 av #vill365

100 dager har gått av mitt vill365 prosjekt der jeg hver dag i et år legger ut et bilde på Instagram @Solskinnet.no av mat jeg den dagen spiser med ingredienser høstet i naturen.

Har lært meg mye nytt og har fått oppleve mange nye spennende smaker. Mange av rettene har smakt helt himmelsk og alt har vært spiselig:)  Den største utfordringen har vært bildene. Lyssetting og kameravinkler er helt nytt for meg, men det er gøy å lære nye ting. Får bare beklage at bildene noen dager har vært veldig uklare.

Elsker å komponere matretter ut fra det jeg finner på plenen, i skogen eller på åkeren på Øverland Andelslandbruk. Å lære mer om buk av  alle delene av en planter og dyr er også noe jeg syns er veldig spennende. 

Bruker sjeldent oppskrifter når jeg lager mat så dessverre deler jeg ikke noen oppskrifter her. Du kan finne ut hvilke ville ingredienser jeg har brukt i rettene gjennom å klikke på bildene og holde markøren over bildet. Håper jeg kan inspirere deg som ser på  bildene til å bruke det som er tilgjengelig av matressurser akkurat her, akkurat nå. Men husk å være sikker på de vekstene du bruker. 

Takker for tålmodigheten hos alle andre som enkelte dager har måttet vente på maten mens jeg ha holdt på med fotografering. 

De første bildene i serien finner du her Sesongens godt, vilt og vakkert

Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

 

Sesongens godt, vilt og vakkert - del 1/5 av #vill365

Her en liten innblikk fra mitt vill365 kosthold i perioden 21.apri - 31.mai. 2015.  

Har satt meg som mål nyte selvforsynt mat/drikke fra den norske naturen hver dag i et helt år. Dokumentert på Instagram @solskinnet.no 

Klikker du på bildene og holder markøren over bildet, så får du frem litt tekst om hver rett - ikke oppskrifter (fordi jeg sjeldent bruker oppskrifter), men hvilke ingredienser jeg har brukt. 

Håper du lar deg inspireres til et kosthold med ingredienser fra den norske naturen. Erstatte ingredienser i dine oppskrifter med det som vokser vilt. Eksperimentere med de flotte råvarene som finnes rundt oss. 

Er du en nybegynner i bruk av ville vekster er det lurt å begynne med noen få vekster. Bli trygg på identifikasjon av dem. Bruk dem i ulike matretter gjennom sesongen. Utvid siden antall vekster med noen nye hvert år.  

Alle vekstene og blomstene jeg har brukt er spiselige, men har du behov for en tilrettelagt kosthold bør du forsikre deg om hva du kan spise.  

Her kan du lese mer om mitt prosjektet #vill365 

Livet er herlig med vill mat på menyen ! 

Vel-bekomme !

 

 

En vill julemeny

Hva spiser dere på julen? Dette er et spørsmål som jeg under mine år i Norge har fått utallige ganger. Til og med midt på sommeren kan dette spørsmålet dukke opp :) 

I Finland, der jeg er oppvokst, spiser alle juleskinke og alle har i stort sett de samme tilbehørene man alltid har hatt. I vår familie spiser vi også skinke, som har vært i saltlake noen uker og som langtidsstekes. Ellers har tilbehørene og den øvrige maten blitt en blanding av gammelt kjært og nye innslag som har dukket opp og blitt en del av vår tradisjon.

Ville vekster har hatt i mange år sin naturlige plass på menyen hos oss. Julen 2015 ble det ekstra fokus på dette ettersom jeg holdt på med mitt #vill365 prosjekt på Instagram med daglige vill mat oppdateringer.

Det går fint an å bytte ut noen av ingrediensene i julematen med noe vilt og fortsatt beholde julens karakter i maten. Her en liten tilbakeblikk på vår julemat 2015 med en vill vri.

Julegløggen lagde jeg av hyllebær- og krekling saft. Kokte saften sammen med kanelstang, nellik, ingefær og stjerne anis og serverte det med mandler og rosiner tørket av egne druer.

Julekaken ble helt nydelig med selvhøstede ingredienser, tørket biter av eple, pære, plomme, druer, aroniabær, markjordbær, blåbær, rognebær og tyttebær.. 

Lagde raw-godterier med spanskkjørvel sukker, granskudd sirup, og rosesaft, rosekronblader, og bær av tindved, berberis, blåbær og tyttebær som ingredienser

Kokostoppene ble helt nydelige med rosekronblader i deigen. Disse ble servert sammen med en kopp rose og hylleblomst te. 

Ville småkaker var bakt med eikenøttmel (kokte eikenøtter kvernet til mel)  og en glutenfri variant var med tørket bjørkeblad i deigen. Småkakene var fylt med julesyltetøy av aronia+hyllebær+krekling, der jeg hadde kun brukt kun eple som søtmiddel, og krydret med tradisjonelle julekrydder. 

Tyttebær, granskudd og granskudd sirup er en helt fantastisk jule kombinasjon!  En liten forrett ble det av dette servert på skiver av reddik. 

Lagde også en melkesyregjæret variant av løk og det samme julesyltetøyet som jeg hadde som fyll i småkakene. Dette var helt fantastisk servert på vørterbrød og med blåmuggost og med granskudd og ramsløkknopper konservert i olivenolje på toppen.

Silder er en viktig del av vår juletradisjon. Silder med ramsløkblader, blomster og knopper, gressløkblomster , løvetanningefærkombucha, syltede løvetannknopper,  syrinsaft, granskuddssirup, granskudd og tyttebær. 

Økolaks sashimien var med kombuchaeddik, ramsløk og søt mjødurtsaft. Gressløk- og ramsløkblomster fra frysereren på toppen. 

Traktkantarell og eikenøttpate er noe som har vært en del av vår julemeny i flere år, slik var det også ifjor, servert med tranebær og ramsøkblomster fra frysereren. 

Lammerullen var krydret med ramsløk, blåbær, bjørkeblader og ryllik. Servert med blåbær, melkesyregjæret ramsløkblomster og en helnorsk fermentert sennep laget på russekålfrø, pepperrot, løvetannkombucha og honning. 

Deilig juledessert med tyttebær og eikenøttkjeks. Hjemmelaget villgjæret blåbærvin og chagate var noen av årets ville jul drikker. Rose og andre rawsjokolader var søtet med innkokt bjerkesevje.

På nyttårsaften spiste vi bl.a rotmos lompperuller fylt med røros rømme, rakfisk av fjellørret, melkesyregjæret villevekster blanding, bekkekarse, ramsløk, granskudd, mjødurt.

Høsting av mat fra naturen gir meg utrolig mye glede og en masse gode smaker. Håper dette lille, ville julemat innslaget inspirerer også deg til å prøve noe nytt ... og kanskje litt vilt. Erstatte ingredienser med noe lokalt og selv høstet.

Ønsker å lære mer om vill mat og konservering er du hjertelig velkommen på kurs Kursoversikt og kan du følge meg på Instagram @solskinnet.no og se hva som ellers står på menyen hos oss.

Ønsker dere alle en riktig God Jul og God Julemat

Rita 

 

 

 

Blomster mat

Nå blomstrer det i bedder og grøftekanter, og mange av disse blomstene er faktisk spiselige. Blomster med vidunderlige smaker. Blomster som løfter opp vår mat i helt nye dimensjoner. Vi kan bruke dem i kaker, desserter, godterier, salater, sammen med kjøtt, fisk, grønnsaksretter og tilbehør til maten. De smaker akkurat slik som de dufter, jo mer duft desto mer smak. 
Her er noen bilder av blomstermat vi har spist hittil i sommer. Her er det både viltvoksende og dyrkede blomster. Noen av blomstene er allerede ferdige men nye blomster titter opp etterhvert som sesongen går. 
 

Bildene er fra min Instagram @solskinnet.no
 

De spiselige blomstene du ser på disse bildene er rose, pion, syrin, hvitkløver, rødkløver, ramsløk, gressløk, tusenfryd, løvetann, tunbalderbrå, blåklokke, ugrssklokke, geitrams, svarthyll, storknebb, nattogdag, forglemmegei, gjerdevikke, småsyre, salvie, vassarve, pengeurt, skvallerkål, groblad og meldestokk.

Håper jeg kan inspirere også deg til å prøve med noen blomster i maten. 

Sortelistede delikatesser

If you can`t beat them, eat them! 
Russekål og parkslirekne er to fantastiske spiselige ville vekster som jeg er blitt veldig glad i :) Begge to er svartelistede vekster som fritt kan nytes rett fra grøftekanter til herlig ingrediens i hovedretter, tilbehør, frokost, lunsj, middager, desserter, kaket og drikker. Hver for seg og sammen med annet. Bare fantasien setter grenser.

Russekål har en kraftig smak som kan dempes eller fremheves med andre ingredienser. Toppskudd og stilk er mindre bittert en blader og blomster. Parkslirekne er som “rabarbra” herlig som søtsak og grønnsak, fin til chutney, syltetøy og saft.

De siste ukene har jeg kost meg med disse godsakene.Kokt som grønnsak, fløtestuet, wokket og marinert. Som ingrediens i blåskjellsuppe, ovnsbakte grønnsaker, kjøttkarbonader, som fyll i pai og fermentert som chutney og i sesongens favoritt dessert. Disse bildene er fra min Instagram @solskinnet.no der kan du også lese litt mer om hvert bilde.

Fortsatt bugner det ute av godsakene. Prøv deg frem, bruk dem, nyt øyeblikkets goder og konserver til senere bruk.

Vill solskinnshilsen, 
Rita :)S

Et år med helt vill mat

Nå er jeg stolt og utrolig glad for å ha gjennomført dette prosjektet !!!

I et helt år har jeg HVER DAG spist kortreist, sesongbasert mat med ville ingredienser fra naturen og jeg har jeg dokumentert dette på Instagram under Solskinnet.no

Her er bildeserien fra de tre siste månedene av prosjektet #vill365. Tidligere bilder finner du her Vintermat her Høstmat her Sommermat og her Sesongens godt, vilt og vakkert

Håper jeg med dette kan inspirere også deg til å bli litt villere i kostholdet.

TAKK til alle dere som har fulgt meg på Instagram, som har likt og kommentert bildene. Takk til alle gode støttespillere som har delt av sin kunnskap og av sine mat skatter gjennom året. 

Har spist mat av ypperste kvalitet, helt vidunderlige smaker og noen helt unike smakskombinasjoner - hver dag - et helt år - heldige jeg :-) Har du lyst å lære mer om vill mat og konservering så meld deg på kurs og vandringer, les bøker, men fremfor alt bruk det du kjenner igjen, bruk, bruk og bruk, det er slik du blir kjent med dine ingredienser. Jeg har lært masser i løpet av året og gleder meg til fortsettelsen... følg med her på nettsiden, FB og Instagram :)

Livet er herlig med vill mat på menyen !  

Hjertelig takk for denne omgangen <3   

Helt vill hilsen,

Rita 

PS. projektet hette #vill365, men dette er et skuddår så det lille ekstra bildet som ble lagt ut dag 366 er en selfie med min favoritt bland alle ville vekster LØVETANN

 
 

Vinter villmat

Ni måneder har gått av mitt helt ville år. Et år der jeg hver dag legger ut et mat bilde på Instagram  Solskinnet.no  med ingredienser fra den nordiske naturen (skriver den nordiske naturen fordi jeg har vært i Finland i flere perioder i løpet av prosjektet).  Denne bildeserien er fra mitt kosthold i perioden 21.10.2015-20.1.2016

Nå er vi midt i vinter sesongen. Den sesongen jeg skal finne ville ingredienser til frokost, lunsj og middag fra bokser, glass, flasker og krukker.  Fra skap og fryser. Ønsker man å leve og spise det som er i sesong er konserverte godsaker som nå gjelder :-)  Dessuten er det jo viktig å bruke opp alt det man har konservert!

I løpet av disse tre senhøst-vinter månedene har jeg igjen fått oppleve mange helt utrolige smaker og smakskombinasjoner. Helt vilt !  Klikker du på bildene får du se hvilke ville ingredienser de inneholder. 

Håper disse bildene kan inspirere deg til å tenkte nytt om  kosthold og matvaner. Se den Norske naturen som en lokal leverandør av velvære, helse og gode smaker - HELE ÅRET. Mat og drikkevarer kan konserveres og videreforedles til senere bruk med melkesyregjæring, tørking, frysing. Man kan sylte, safte, legge på salt, olje, sprit mm, mulighetene er mange. 

Ønsker du å bli med på en helt vill middag? Ønsker du å lære mer om spiselige ville vekster og om konservering?  Er svaret JA er du hjertelig velkommen på kurs og middag. Kurskalender finner du her Kursoversikt

Tidligere bilder i serien finner du her Høstmat herSommermat og her Sesongens godt, vilt og vakkert

Tre måneder er igjen av prosjektet. Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

Melkesyregjæring verdensrekord - world record ferment

Det hele begynte som en liten kommentar i  FB gruppen "Melkesyregjæring" og resultatet ble et boblende produkt som nå er klar til å nytes. Et produkt som viser hvilket utrolig mangfold av spiselige vekster det finnes. Et produkt som viser at vi kan være selvforsynte med mat her i Norge - om vi ønsker dette. Et produkt med en helt fantastisk smak. 

En verdensrekord i melkesyregjæring !

A world record ferment !

Denne krukken inneholder et produkt som nå har stått og godgjort seg i ca 5 måneder. Først noen uker i romtemperatur siden i et kjøleskap. 

412 ulike dyrkede og ville vekster ble samlet inn den 6.6.2015 hos Stephen Barstow i Malvik, Nord Trøndelag. Her er Stephens håndskrevne notater med navnet på de 385 første vi plukket og her er link til hans blogg om de siste 27

Bildet av krukken og porsjonen av dette fantastiske mangfoldsproduktet er bilde nummer 197 i mitt #vill365 prosjekt på Instagram @solskinnet.no

Ønsker du deg en liten smakbit av fra denne krukken er du hjertelig velkommen til kurs i Melkesyregjæring eller Spiselige ville vekster  <3 

 

 

Mat med ingredienser fra naturen august - oktober 2015

Et halvt år har gått av mitt helt ville år. Et år der jeg hver dag legger ut et mat bilde på Instagram  Solskinnet.no  med ingredienser fra den nordiske naturen. 

Har lærte meg mye nytt under disse tre sensommer-høst månedene. Har fått oppleve mange helt utrolige smaker og smakskombinasjoner. Helt vilt !  

Klikker du på bildene får du se bevergryte, fisk fra små fjellvann krydret med fjellets krydder, mat med rot av kløver og russekål, blomster og bær fra skog og mark, hjemmelaget vin og ost mm

Håper disse bildene kan inspirere deg til å bli nysgjerrig.  Se naturen med nye øyne. Se de vakre detaljene.  Være tilstede i sesongen. Fange øyeblikket... og legge dette på din tallerken. 

Nå går vi inn i en sesong med ingredienser som jeg har konservert i løpet av sommerhalvåret. Gleder meg til å gå på jakt i glass, krukker, skap og fryser for å finne ingredienser til nye matretter og bilder. 

Ønsker du å lære mer om spiselige ville vekster og om konservering av mat. Velkommen på kurs. Kurskalender finner du her Kursoversikt

Tidligere bilder i serien finner du her Sommermat og her Sesongens godt, vilt og vakkert

Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

 

Sommermat med ingredienser fra naturen

100 dager har gått av mitt vill365 prosjekt der jeg hver dag i et år legger ut et bilde på Instagram @Solskinnet.no av mat jeg den dagen spiser med ingredienser høstet i naturen.

Har lært meg mye nytt og har fått oppleve mange nye spennende smaker. Mange av rettene har smakt helt himmelsk og alt har vært spiselig:)  Den største utfordringen har vært bildene. Lyssetting og kameravinkler er helt nytt for meg, men det er gøy å lære nye ting. Får bare beklage at bildene noen dager har vært veldig uklare.

Elsker å komponere matretter ut fra det jeg finner på plenen, i skogen eller på åkeren på Øverland Andelslandbruk. Å lære mer om buk av  alle delene av en planter og dyr er også noe jeg syns er veldig spennende. 

Bruker sjeldent oppskrifter når jeg lager mat så dessverre deler jeg ikke noen oppskrifter her. Du kan finne ut hvilke ville ingredienser jeg har brukt i rettene gjennom å klikke på bildene og holde markøren over bildet. Håper jeg kan inspirere deg som ser på  bildene til å bruke det som er tilgjengelig av matressurser akkurat her, akkurat nå. Men husk å være sikker på de vekstene du bruker. 

Takker for tålmodigheten hos alle andre som enkelte dager har måttet vente på maten mens jeg ha holdt på med fotografering. 

De første bildene i serien finner du her Sesongens godt, vilt og vakkert

Gleder meg til fortsettelsen :) Følg meg på Instagam  @Solskinnet.no   

Velbekomme! 

Livet er herlig med vill mat på menyen :)

 

sesongens godt, vilt og vakkert

Her en liten innblikk fra mitt vill365 kosthold i perioden 21.apri - 31.mai. 2015.  

Har satt meg som mål nyte selvforsynt mat/drikke fra den norske naturen hver dag i et helt år. Dokumentert på Instagram @solskinnet.no 

Klikker du på bildene og holder markøren over bildet, så får du frem litt tekst om hver rett - ikke oppskrifter (fordi jeg sjeldent bruker oppskrifter), men hvilke ingredienser jeg har brukt. 

Håper du lar deg inspireres til et kosthold med ingredienser fra den norske naturen. Erstatte ingredienser i dine oppskrifter med det som vokser vilt. Eksperimentere med de flotte råvarene som finnes rundt oss. 

Er du en nybegynner i bruk av ville vekster er det lurt å begynne med noen få vekster. Bli trygg på identifikasjon av dem. Bruk dem i ulike matretter gjennom sesongen. Utvid siden antall vekster med noen nye hvert år.  

Alle vekstene og blomstene jeg har brukt er spiselige, men har du behov for en tilrettelagt kosthold bør du forsikre deg om hva du kan spise.  

Her kan du lese mer om mitt prosjektet #vill365 

Livet er herlig med vill mat på menyen ! 

Vel-bekomme !

 

 

En helt vill 17.mai på Stabekk

Hipp, hipp, hurra for Norge og 17.mai !

På Stabekk var vi syv personer samlet til en helt vill festmiddag. Alle ingrediensene var høstet i løpet av uka på Stabekk, Øverland og Persbråten - i Bærum. 

På menyen var det følgende grønne spirer og blader: brennesle, løvetann, skvallerkål, korsknapp, spansk kjørvel, løkurt, park-slirekne, ryllik, vårkål, vinterkarse, bekkekarse, engkarse, ramsløk, geitrams, marikåpe, vassarve, pepperrot, gjøksyre, bjørk, kløver, meldestokk, lønn og bjørk 

Spiselige blomster og annet: almefrø, granskrudd, grankongle,  løvetannknopper, løvetann blomster, fiol, skogfiol, marikåpe, marianøkleblom, løkurt, korsknapp, spansk kjørvel, gjøksyre, knollerteknapp, hegg,  øyentrøst, engkarse, forglemmegei, vårkål, blomster av eple og pære (to sistnevnte ikke ville vekster) 

Her kan du nyte bilder av maten, håper du selv blir inspirert til å lage de samme rettene. Vel bekomme :) 

 
 

Lammekjøttet ble satt i ovnen kvelden før all annen mat ble tilberedt i løpet av en time, altså ikke noe kompliserte greier. 

Park-slirekne vokser i store mengder, smaker og kan brukes slik som rabarbra - altså både til middags retter og desserter. Den er ferdig hull i stilken slik at den enkelt kan fylles. Skrell bort det ytterste skallet. Vi hadde ferskost laget av kefir, krydret med løvetannblomst gult og ramsløk som fyll. 

Bekkekarse har en helt nydelig smak. En liten kvist på brødskive løfter nistepakken opp i nye høyder. Vi lagde suppe på løk, potet, kalve kraft, salt og bekkekarse, ingen andre krydder.  

Brød blir saftig og godt med sesongens grønt eller løvetannblomst gult i deigen. 

Koker man løvetann stilker 13 minutter i saltvann, forsvinner bitterheten og man får en rett som ligner på spaghetti. Nå kan vi gå ut i naturen å høste spaghetti :). Passer veldig godt sammen med blå muggost, stekt bacon, pølse biter eller bare en klatt godt smør. 

Løvetannknopper sprøstekt i smør og godt saltet - en virkelig liten delikatesse.

Små spede ryllik blader blir nydelig dampet i litt vann og en klatt smør eller kokt i noen minutter i lettsaltet vann. 

Geitrams skudd kan brukes som asparges, kok i lettsaltet vann til de er myke. 

Sesongens spiselige blomster kan brukes i salat, potetsalat, blomstersmør eller som spiselig pynt i mat og drikke. 

 

#vill365

#vill365 er mitt nye prosjekt, er en liten utfordring jeg har gitt meg selv :)

Har åpnet en Instagram konto @solskinnet.no der jeg daglig, 365 dager,  legger ut bilder av vill mat og/eller vill drikke som jeg inntar den dagen. Med jevne mellomrom blir også nettsiden og FB siden oppdatert med disse posterne. 

Norges natur tilbyr  et mangfold av vidunderlige smaker. Mat av ypperste kvalitet. Ren helsekost. Med prosjektet ønsker jeg å inspirere til nytenking om kostholdet. Jeg ønsker å inspirere til bruk av det ville som vokser/lever rundt oss her og nå og til konservering av overfloden slik at vi også i vinterhalvåret kan fylle magen og nyte smaken av selv sanket nær-mat. 

Spiselig vilt kan være/er planter, bær, trær, blomster, røtter, frø, tang, sopp,  lav, mose, storvilt, småvilt, fugl, fisk, insekter mm - men i dette prosjektet må det må være selv sanket.

De dyrkede grønnsakene og urtene jeg viser frem kommer fra Øverland Andelslandbruk i Bærum. I tillegg til å tagge hvilke ville vekster jeg daglig bruker, kommer jeg etterhvert å tagge også ingrediensene fra ØverlAndel slik at vi også blir en dokumentasjon over alt det gode som vokser på Øverland gjennom sesongen. 

Med prosjektet ønsker jeg også å knytte oss mennesker tettere sammen med naturens rytmer og sykluser. La oss lære mer om naturen og la oss lære mer av naturen!

Håper du lar deg inspireres til et vilt, vakkert, lokalt og sesongbasert kosthold. Hele året ! 

Bli med på prosjektet! Alt fra noen ville måltider til et helt vilt år! Ta bilde av det du spiser og del med andre. La oss sammen skape blest omkring/på de fantastiske matressursene vi har rundt oss  - #vill365